Malzemeler
· 1 Kilo Çipura
· 400 ML Sıvı Yağ yada Hazır Balık Yağınız.
· 1 Tatlı Kaşığı Tuz
Süslemek için
· Roka
· Soğan
· Limon
Denizlerin en lezzetli balıklarından biri çipuradır. Bu balığın denizde doğal ortamlarında yetişenleri daha lezzetli olur. Aynı zamanda ülkemizin çeşitli kıyı bölgelerinde bu balığın kültürü yapılmaktadır. Kültür çipurası ile deniz çipurası arasında lezzet farkı çoktur. Bunu bilenler iyi bilir. Sayın okuyucum genel itibari ile balıkların çoğu az yağda kızartıldığında her iki tarafını eşit miktarda pişirmek isterken balığın etlerini dağıtarak kötü bir görünüm kazanmasına sebep olabirsiniz. Çatal yada maşa darbeleriyle balığın etleri dağılır. Bu bakımdan özel konuklarınıza balık ikram etmek isterken zor durumda kalabilirsiniz. Püf noktalar adlı sayfamda bu konuda bilgi verecektim ama bu nadide balığın zarar görmesine gönlüm elvermedi. Bu bakımdan yağda kızarmış balık seviyorsanız bol yağda balığı gömecek şekilde kızartmanızı tavsiye ederim. Zira balık pişerken zaten yağı çekecektir. Ancak bol yağda kızartırsanız yağın bir kısmını balık pişme esnasında salar ve fazla yağ çekmemiş olur. Kalan yağı 3 defa daha kullanmak üzere soğuduktan sonra süzerek sığacağı cam bir kavanozda muhafaza ediniz. Zira gittiğiniz en lüks balık restoranları dahi bu şekilde pişirme yaparlar. Gelelim tarifimize, önceden temizlediğiniz çipuraları üzerlerine bıçakla yan yana ve hafifçe 3 adet kesi yapın. Bu kesiler sıcaklığın balığın içine nüfuz etmesini sağlar. Üzerlerini yeterince tuzlayın. Daha sonra derin bir aliminyum tencereye yağı boşaltın ve güzelce kızdırın. Balıklarınızı büyüklüğüne göre tek tek yada çifter çifter arzu ettiğiniz miktarda pişirin. Pişen balıklarınızı bir kevgir ve çatal yardımı ile parçalamadan yavaşça yağdan alın. Önceden hazırladığınız içinde kağıt havlu bulunan kayık bir tabağın içine yerleştirin. Roka yaprakları halka şeklinde doğranmış soğan ve limon parçaları ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
İLGİLİ KONULAR