Hamsi balıklarının en lezzetlisi Karadeniz hamsisidir. Marmara bölgesinde bulunanların çoğu karadeniz hamsisi konusunda şanslıdır. Ege bölgesinde bulunanlar ise Çanakkale hamsisini pazarlarda görürler. Ama şu bir gerçek ki hepsinin tarifi aynıdır. Gelelim tarifimize, bu balıkların kılçığı çok incedir. Bu bakımdan kılçıklı kızartılarak çerez gibi tüketilebilirler. Bazı balık sever arkadaşlarımız kılçık konusunda hassas olabileceğinden ötürü farklı bir tarifimi sizlerle paylaşacağım.
Malzemeler
· 1 Kilo Hamsi
· 100 Gr Mısır Unu
· 400 ML Ayçiçek Yağı
· 1 Tatlı Kaşığı Tuz
Süslemek için
· Roka
· Soğan
· Limon
Tarifi
Hamsiler baş kısımları koparılarak kuyruğa doğru işaret parmağınızı itmek suretiyle temizlenir. Kıç kısmından sonrasında hamsi etinin yarılmasının zorlandığını fark edersiniz. Kılçıklı kızartacak arkadaşlarımızın temizleme işi bu noktadan sonra suda yıkayarak biter. Ama kılçıksız seven arkadaşlar, parmağınızı kıç kısmından itibaren biraz daha zorlayarak iteleyin. Kuyruğa doğru balık yarılacak ve kılçıklar belirginleşecektir. Daha sonra baş kısmından kılçığı hafif ayırdıktan sonra kuyruğa doğru yavaşça çekerek kuyrukla beraber kılçığın etten ayrılmasını sağlayın. Tüm balıkları bu şekilde kılçığından ayrıdıktan sonra geniş bir süzgü içine balıklarınızı koyarak bol su ile yıkayın. Suyun süzülmesini bekleyin ve tuzunu ekleyerek karıştırın. Daha sonra iki balığı iç kısımları birbirine bakacak şekilde birbirine yapıştırın. Hafif bastırın ve aradaki havayı alın. Sağlam yapışmadığını düşünebilirsiniz ancak kızarırken bu iki balık birbirine daha sağlam yapışacaktır merak etmeyin. Tüm balıkları birbirine yapıştırdıktan sonra mısır ununu bir tabağa boşaltın ve balıkları tek tek unlayın, unlanan balıkları ayrı bir tabağa güzelce sıralayın, yağınızı derin bir aliminyum tencereye dökün, altını yakın. Yağın iyice ısındığından emin olduktan sonra alabildiği kadar balıkları koyun ve kızartmaya başlayın. Derin kayık bir tabak kızartma tencerenizin yanında bulunsun. içine iki tane kağıt havlu koyun ki süzülen yağları emsin. Balıklarınızı nasıl pişmiş seviyorsanız o şekilde pişirin ve kevgir yardımı ile kayık tabağa aktarın. Birkaç tane roka yaprağı, halka şeklinde doğranmış soğanlar ve ortan ikiye ayrılmış limonlarla kenarlarını süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
İLGİLİ KONULAR